Brookfield » Klockförsäkringsguide

PODCAST: Brookfield gästar Urbildningsradion

Urbildningsradion är en underhållningspodd om armbandsur och allt som hör till. Brookfield´s Daniel Nylund gästade nyligen podden för att prata klockförsäkring och berätta om sin egen passion för klockor. Hör avsnittet här.

Klocka i stål med röd ring och vit urtavla samt svart läderarmband

Vad är en klockförsäkring?

En klockförsäkring är en säkerhet för dig och ett ekonomiskt skydd för dina värdefulla klockor om olyckan skulle vara framme. Med en försäkring kan du känna dig trygg när du bär din klocka i bostaden eller utanför. Om din klocka skulle stjälas, tappas eller skadas och sluta fungera så kan du känna dig säker.

Varför behöver jag en klockförsäkring?

För många kommer det inte som självklarhet att man ska teckna en försäkring då man inte ser sig själv i riskzonen att få sin klocka stulen eller att den eventuellt utsätts för några skador. Med en investering i en klocka så har du också intresset av att bära den på en daglig basis eller vid speciella tillfällen. Detta innebär att även om du är försiktig så kan din favoritklocka ta skada eller gå förlorad vid oväntade tillfällen och det blir oftast kostsamt om du inte har någon försäkring.

Då exklusiva kvalitetsklockor är någonting som kräver en större investering av pengar, antingen för enstaka klockor som du alltid drömt om eller en samling som blivit större med åren, så är det viktigt att du ser efter den här typen av ägodelar. På detta vis så slipper du oroa dig och drabbas inte av eventuella kostsamma utgifter om olyckan är framme.

Vad kostar en klockförsäkring?

Beroende på klockans värde (ny-pris eller värderad till) och hur den kommer användas kan priserna variera, men det behöver inte vara speciellt dyrt. Försäkringens pris baseras oftast på en bedömning av vad klockan kostade då den köptes ny, vad värdet är idag, vilket märke och material det är på klockan. Men även fler faktorer kan spela in.

En klocka som kostar kring 100.000 kr ligger prismässigt mellan 2.500-3.000 kr i försäkringspremie. För något mer än ett par hundra i månaden kan du alltså försäkra din dyrbara klocka och därmed säkra pengarna som du har lagt ut och slippa oroa dig för klockan och ekonomisk förlust. Är din klocka värd mer eller mindre ökar eller minskar kostnaden för försäkringen när du justerat ditt försäkringsbelopp. Ersättning vid skada och förlust är som regel högre i en klockförsäkring, till skillnad från en vanlig hemförsäkring med självrisk.

Vad är skillnaden på en hemförsäkring och en klockförsäkring?

Då en hemförsäkring täcker skador eller stöld i hemmet och en klassisk drulleförsäkring endast täcker till ett visst värde, så räcker hemförsäkringen vanligtvis inte till för en klocka. Då krävs en specialförsäkring.

Med detta sagt finns det en gräns för hur stor ersättning du kan få genom din hemförsäkring om en skada eller förlust sker utanför din bostad. Då behövs en specialförsäkring eller klockförsäkring när du är ute, jobbar, tränar, reser eller lever ditt vardagsliv.

Vad täcker en klockförsäkring?

Med många olika försäkringar och försäkringsbolag på marknaden så kan det skilja sig vad just din försäkring täcker och hur trygg du kan känna dig. Här kommer en checklista för vad som kan vara önskvärt att din klockförsäkring täcker:

 • Det totala värdet på din klocka
 • Skador eller förlust både i och utanför din bostad
 • Stöld och rån
 • Tappskador
 • Estetiska skador vid plötsliga och oförutsedda händelser
 • Förlust av klocka, alltifrån att tappa klockan, stöld, rån och inbrott i bostaden.

Om klockan ökar i värde, behöver jag meddela mitt försäkringsbolag då?

Ja, för att du ska kunna få tillräcklig ersättning om olyckan är framme. Det är upp till dig som försäkringstagare att justera försäkringsbelopp och kan innebära att du behöver värdera klockan på nytt. Kontrollera om försäkringsbolaget använder någon typ av årligt index för att justera beloppen automatiskt.

Hur värderar jag min klocka?

Juvelerare, urhandlare och auktionshus kan hjälpa dig värdera din klocka. På sidan besiktning.nu har Sveriges Handelskamrar samlat förordnade besiktnings-/och värderingspersoner som du kan vända dig till. Du kan även besöka en lokal juvelerare eller göra en onlinevärdering. När du gör en värdering erhåller du ett värderingsintyg som du kan använda som underlag då du tecknar försäkring.

Jag har en vintageklocka, hur ersätts den om den skadas?

För vintageklockor ska du se till att din försäkring täcker förlust i marknadsvärde. Det innebär att om din klocka skadas så täcker försäkringen både reparationskostnader och för eventuell förlust i marknadsvärde, dock högst klockans försäkringsbelopp. Det kan röra sig om att den tappar värde pga att den ej kan repareras med originaldelar. Kolla med försäkringsbolaget att du blir ersatt för detta om en skada skulle uppstå.

Vad behöver jag för att försäkra min klocka?

När du ska teckna en klockförsäkring så finns det ett par dokument som du bör ha i ordning. Vissa bolag kräver inget underlag om klockförsäkringen tecknats hos dem via butiken i samband med köpet. I övriga fall kan du behöva skicka in kopia på dokument såsom certifikat, kvitto och/eller värderingsintyg.

Hur går jag tillväga vid skadeanmälan?

Om du behöver använda din försäkring på grund av en skada eller förlust ska du kontakta ditt försäkringsbolag. Du behöver även göra en polisanmälan om du har tappat klockan eller blivit utsatt för ett brott.

De flesta försäkringsbolag erbjuder skadeanmälan online. Du får kort beskriva vad som hänt och när och hur det skedde. Var så precis du kan och gör din anmälan så snart inpå händelsen som du har möjlighet till. Efter att du skickat eller ringt in din anmälan startar en skaderegleringsprocess som börjar med att en skadereglerare tar emot och påbörjar hanteringen av ärendet. Skaderegleraren kommer göra en bedömning huruvida skadan du anmält omfattas av försäkringsvillkoren och hur stor ersättningen blir.

Har du blivit av med klockan kan du bli ombedd att komplettera med originalkvitto, box och certifikat. Skulle klockan återfinnas efter att du har blivit ersatt finns som regel möjlighet att köpa tillbaka klockan från försäkringsbolaget.

Värdeökning av klockor

Det är endast ett fåtal klockor som ökar i värde över tid, och vissa märken och modeller stiger mer i värde än andra. Läs mer om vilka klockmärken som ökar i värde och vad du som försäkringstagare bör tänka på om du äger en klocka som ökat i värde.

LÄS MER

Vad ska jag tänka på när jag tecknar min klockförsäkring?

Det finns en rad olika frågor som du bör ställa dig innan du ska teckna din klockförsäkring för en specifik klocka eller för din klocksamling. Det viktigaste är att du får en full förståelse för vad som ingår i försäkringen och vad som inte gör det, så du inte blir missnöjd eller besviken om du eventuellt skulle behöva använda din försäkring.

För att du ska känna dig trygg i att du ställt alla rätta frågor och sett alla förmåner så har vi nedan samlat en checklista på vad du bör gå igenom i valet mellan olika försäkringar:

 • Behöver du fler försäkringar för att teckna en klockförsäkring?
 • Vad ligger självrisken på? Finns det olika nivåer av kostnader för dig om du behöver ersätta eller laga din klocka.
 • Kan du teckna försäkringen via klockbutiken så att klockan är försäkrad direkt?
 • Kan du få hjälp med att värdera klockan?
 • Om olyckan är framme, kommer du då få en helt ny klocka?
 • Jämför priser, har företaget några erbjudanden?
 • Vad är det för villkor och skydd?
 • Fortsätter försäkringen automatiskt efter avslutat datum?
 • Täcker försäkringen resor utomlands?
 • Finns det ett årligt index för klockor?
 • Hur gäller skyddet för vintageklockor – täcks förlust i marknadsvärde?
 • Om klockan är nyköpt kommer den då ersättas med en ny klocka?
Exklusivt armbandsur stålboett, chronometer, svart läderarmband

Därför väljer du Brookfields försäkring för klockor och smycken

 • Brett allrisk-skydd som gäller i och utanför hemmet – till exempel om du tappar din klocka eller om en ädelsten lossnar från sin infattning från din förlovningsring.

 • Ingen självrisk – vi ersätter dig från första kronan.

 • Specificerade föremål – inget krångel vid skada.
 • Individuellt anpassad försäkring – för att du ska få bästa möjliga skydd tar vi hänsyn till om din klocka eller ditt smycke är nyinköpt eller vintage.
 • Inget åldersavdrag – nyinköpta klockor och smycken ersätts till nyvärde.

KONTAKTA OSS

Be om offert

  För- och efternamn *

  Personnummer (ååååmmdd-xxxx) *

  Gatuadress

  Postort

  Postnummer *

  Mobil *

  E-post *

  Föremålets uppgifter

  Typ av egendom att försäkra *

  Estimerat värde *

  Övrig info

  (* = obligatorisk)

  Gör en värdering

  Vare sig du ska teckna en försäkring, sälja något, göra en bouppteckning eller kanske bara är nyfiken kan vi hjälpa dig med att få ditt objekt värderat. Brookfield Underwriting erbjuder onlinevärdering i samarbete med Barnebys. Genom att uppge detaljer kring ditt föremål samt ladda upp några bilder kan du få ditt föremål värderat inom 48 timmar av en expert från Sotheby’s eller Christie’s. Priset är 200 kronor per värdering.

  Du kan värdera klockor, smycken, konst, antikviteter och en mängd andra objekt och du erhåller ett värderingsintyg vilket kan vara till hjälp för dig vid tecknandet av försäkring hos oss.

  GÖR EN VÄRDERING