Brookfield » Hemförsäkringsguide

När behövs en specialiserad villa-hemförsäkring?

Allt fler äger hem utöver det vanliga. Ägare till dessa exklusiva hem har ofta ett komplext försäkringsbehov som inte täcks av den traditionella hemförsäkringen. Här besvarar vi vanliga frågor som hjälper dig att identifiera ditt eget behov och om du bör se över det skydd du har idag.

Hur försäkrar man ett arkitektritat hus?

Till att börja med behöver du teckna en villahemförsäkring som täcker din byggnad om du skulle råka ut för en skada. Hur pass omfattande din försäkring kommer att vara skiljer sig mellan bolag och försäkringsvillkor. Det är viktigt att ta reda på om byggnaden kommer att byggas upp med samma material och metoder vid en totalskada.

Vad är fullvärdesförsäkring för byggnad?

Fullvärde anges inte med ett belopp i din villahemförsäkring men innebär att din byggnad återställs med moderna material och rationella metoder vid skada. Detta betyder att du kanske måste kompromissa och hålla till godo med mindre påkostade material vid återställande av byggnaden. Hos Brookfield kan du försäkra byggnader till ett faktiskt belopp och med villkor som tillåter att byggnader återställs till samma stil och höga kvalitet.

Var täcks egendom i hemförsäkringen?

En hemförsäkring gäller för skador i ditt hem, exempelvis vatten, brand eller inbrott. Den sträcker sig till viss del även utanför hemmet (till exempel om du blir bestulen på din väska) men till ett begränsat belopp och detta varierar mellan olika försäkringsvillkor. Se efter i ditt försäkringsbrev att du har tillräckligt skydd för personliga tillhörigheter utanför bostaden. Du kan teckna specialförsäkring för dyrbara klockor och smycken. Om du har bankfack kan ditt skydd utökas i vissa fall för att även omfatta detta. För föremål som förvaras i förråd är det viktigt att du kontrollerar hur villkoret gäller och om vissa typer av föremål inte omfattas.

Hur försäkrar man ett sekelskifteshus?

En byggnad med kulturhistoriskt värdefulla detaljer och äldre material kan kosta mycket att reparera. Den vanligaste skadan är vattenskador, men självklart finns andra risker såsom brand, storm eller angrepp av husbock och äkta hussvamp. Att återställa konstnärlig utsmyckning omfattas inte en vanlig villahemförsäkring med fullvärde.

Hur mycket lösöre täcks i hemförsäkringen?

En traditionell hemförsäkring täcker lösöre upp till ett schablonbelopp. Vanligtvis sträcker det sig upp till 1,5 miljoner kronor. Äger du lösöre med högre sammanlagt värde än det som täcks i din hemförsäkring bör du se över om du ska ha en specialförsäkring för enskilda värdefulla föremål eller välja en utökad hemförsäkring. Om ditt lösöre är värt mer än 3 miljoner kronor kan du ha behov av Brookfields försäkring för exklusiva hem.

Vilken hemförsäkring är bäst?

Det som styr ditt val av hemförsäkring är ditt försäkringsbehov i egenskap av privatperson. Vissa kanske inte har sett över sin försäkring sedan de flyttade till sin nuvarande bostad, trots att mycket kan ha hänt sedan dess! En bra början brukar vara att skaffa sig en uppfattning om hur mycket du behöver i försäkringsbelopp för ditt hem och din lösa egendom. Förutom skydd för egendom är det även viktigt att kontrollera hur försäkringsvillkoret gäller om du behöver använda ditt rättsskydd, får ett krav riktat mot dig för person-/sakskada eller om du är på resa.

Extra Stor hemförsäkring

Har du ett exklusivt hem?

För att ta reda på försäkringsbehovet för ditt eget hem kan du följa denna checklista:
 • Du äger klockor och smycken
 • Du äger konst, dyrbara viner eller samlarföremål
 • Ditt hem är inrett med design och/eller antikviteter
 • Du har platsbyggd inredning eller utvalda material som inte kan ersättas med standardmaterial vid en skada
 • Din garderob inklusive accessoarer uppgår till ett värde av 500 000 kr eller mer
 • Ditt bohag är sannolikt värt mer än 5 000 000 kr
 • Du äger ett eller flera hem i Sverige och/eller utomlands
 • Du har idag en försäkring hos ett traditionellt försäkringsbolag

Stämmer flera av punkterna in på dig? I så fall har du möjlighet att boka en kostnadsfri konsultation med en av Brookfields försäkringsrådgivare. Konsultationen är inte bindande och kan ske via telefon eller besök i bostaden. Kontakta oss här.

Fördelar med Brookfields hemförsäkring

Vem försäkringen lämpar sig för

Den här specialförsäkringen är anpassad för exklusiva hem och dyrbar lösegendom. Försäkringen utformas efter behov: från enbart värdeföremål till fullständig hemförsäkring med omfattande skydd för byggnad, lösöre, ansvar, rättsskydd, överfall och resa. För dig som äger flera bostäder är det en fördel att ha ett och samma försäkringsbrev för alla hem i Sverige och utomlands. Alltid på svenska.

Vad händer vid en skada?

Vi har specifik erfarenhet av att hantera skador på exklusiva hem, konst och smycken. Du kan räkna med personlig, snabb och effektiv service om olyckan skulle vara framme. För individuella föremål kan försäkringsbeloppet avtalas innan försäkringen tecknas så att det inte blir någon diskussion om ersättning när skadan inträffar.

Hos oss är all egendom allriskförsäkrad till det totala försäkringsbeloppet, det innebär att vi inte begränsar skyddet till att endast omfatta skador som sker genom brand, inbrott eller vatten.

Byggnad – Byggnader och utsmyckningar återuppbyggs/repareras alltid till samma standard och stil som före skadan − oavsett ålder, typ av material, byggmetod eller konstnärliga meriter.

Allmänt lösöre – Förlorad eller skadad egendom ersätts med motsvarande ny egendom oavsett objekt, ålder och värde.

Konst och antikviteter – Ingen självrisk om ett föremål skadas eller förloras. Ersättning för minskat marknadsvärde efter reparation/restaurering.

Smycken och klockor – Försäkringsbeloppet för individuella föremål avtalas innan försäkringen tecknas så att det inte blir någon diskussion om ersättning när skadan inträffar.

Skadeexempel

Skadeexempel vattenskada i hemmet: Vår kund råkade lämna ett fönster öppet. På natten frös och sprack ett element så vatten rann ut på golvet. Istället för att byta den skadade delen betalade vi för ett helt nytt ekgolv med samma höga standard.

Skadeexempel kvarglömd handväska: När vår kund skyndade sig av tåget råkade hon glömma sin designerväska med laptop och andra tillhörigheter. Vi lämnade ersättning för att köpa allting nytt, utan självrisk eller avdrag.

Be om offert

  För- och efternamn *

  Personnummer (ååååmmdd-xxxx) *

  Gatuadress

  Postort

  Postnummer *

  Mobil *

  E-post *

  Föremålets uppgifter

  Typ av egendom att försäkra *

  Estimerat värde *

  Övrig info

  (* = obligatorisk)

  Klockförsäkringsguide

  Allt du behöver veta innan
  du tecknar klockförsäkring.

  LÄS MER
  Exklusiv hemförsäkring