Varför ökar en del klockor i värde?

Det finns många faktorer som påverkar varför en klocka ökar i värde. Först och främst handlar det förstås om utbud och efterfrågan. En del märken och modeller är helt enkelt populärare och svårare att få tag på. Du kan få stå många år på en väntelista hos en av varumärkenas återförsäljare för att få tag på en speciell klocka. Och ibland är till och med väntelistan full. Om en klocka redan idag är eftertraktad och svår att få tag på, kommer utbudet och efterfrågan påverka priset än mer i framtiden. Sammanfattningsvis kan man säga att ju svårare det är att få tag på en välkänd och populär klocka, desto mer är den antagligen värd.

Vilka klockmärken ökar i värde?

De klockmärken som är kända för att behålla eller öka i värde är exempelvis Rolex, IWC, Audemars Piguet, Patek Philippe – dock är det vissa modeller som är mer eftertraktade och stiger i värde mer än andra. Det går även trender i vilka klockor som ökar i värde över en viss tid. En del modeller är mer efterfrågade än andra, till exempel Patek Philippe Nautilus och Rolex Daytona. Dock är det endast ett fåtal klockor som faktiskt ökar i värde över tid.

Hur vet jag vilken klocka som är värd att investera i?

Att läsa på klockforum, bloggar och att besöka siter som köper och säljer klockor kan hjälpa dig en bit i klockdjungeln i jakten på en vacker och unik klocka. Är du däremot ute efter en investering, bör du anlita en klockexpert som kan hjälpa dig att hålla ögonen på marknaden tills det dyker upp något för dig.

Värdeökning Rolex Sea-Dweller

Det är endast ett fåtal klockor som ökar i värde över tid, och vissa märken och modeller stiger mer i värde än andra. Här ser vi ett exempel från siten Chrono24 hur Rolex Sea-Dweller ökat i värde under de senaste tio åren.

Vad är viktigt att tänka på om jag har en klocka som bibehåller sitt värde eller ökar i värde över tid?

Skicket på klockan är avgörande. Stötskador och repor bör undvikas. En försäkring utan självrisk hjälper dig bibehålla ett perfekt skick över längre tid eftersom du kan lämna in klockan för reparation även vid mindre och rent estetiska skador. En fördel är då att kunna gå till samma butik som där du köpte klockan för att vara säker på att den repareras med originaldelar av en fackman. Brookfield Underwriting samarbetar sedan flera år tillbaka med auktoriserade urhandlare i Sverige och erbjuder reparation utan självrisk där du köpte klockan.

Gäller min försäkring om klockan har ökat i värde?

Om din klocka har ökat i värde sedan du tecknat din försäkring bör du kontakta försäkringsbolaget och meddela detta. I händelse av en förlust är detta avgörande för att du ska få rätt ersättning. Brookfield Underwriting använder ett årligt index för att justera beloppen, men det är du som försäkringstagare som ansvarar för att beloppen du tecknat försäkring för är tillräckliga. Ibland kan du behöva värdera din klocka på nytt för att ta reda på dess värde.

Hur tar jag reda på värdet på min klocka?

Brookfield Underwriting erbjuder onlinevärdering i samarbete med Barnebys. Genom att uppge detaljer kring din klocka samt ladda upp några bilder kan du få din klocka värderat inom 48 timmar av en expert från Sotheby’s eller Christie’s. Du erhåller ett värderingsintyg vilket kan vara till hjälp för dig vid tecknandet av försäkring. Vi rekommenderar även Chrono24 där du som klocksamlare kan köpa och sälja klockor samt få hjälp med värdering.

Exklusivt armbandsur stålboett, chronometer, svart läderarmband

Därför väljer du Brookfields försäkring för klockor och smycken

  • Brett allrisk-skydd som gäller i och utanför hemmet – till exempel om du tappar din klocka eller om en ädelsten lossnar från sin infattning från din förlovningsring.

  • Ingen självrisk – vi ersätter dig från första kronan.

  • Specificerade föremål – inget krångel vid skada.
  • Individuellt anpassad försäkring – för att du ska få bästa möjliga skydd tar vi hänsyn till om din klocka eller ditt smycke är nyinköpt eller vintage.
  • Inget åldersavdrag – nyinköpta klockor och smycken ersätts till nyvärde.

LÄS MER

Behöver du försäkra din klocka?

Vi har samlat vanliga frågor och svar när det gäller klockförsäkring. Här kan du ta del av vad en klockförsäkring täcker och när den kan bli aktuell som ett kompletterande skydd till din hemförsäkring.

LÄS MER